AI avslöjar matchfixning och illegal sportsbetting

Ai - Artificiell Intelligens - kan bli ett effektivt vapen mot kriminella matchfixare och illegal sportsbetting - spelalagligt.se

AI – Artificiell Intelligens – kan bli ett effektivt vapen mot kriminella matchfixare och illegal sportsbetting.

Sport är en arena för glädje, rivalitet och spänning. Men tyvärr har den också blivit ett område där oärliga aktörer försöker manipulera resultat för personlig vinning. Genom åren har olika tekniker för matchfixning och illegal sportsbetting utvecklats, varav några är mer sofistikerade än andra.

Matchfixning är en form av korruption där en idrottsmatch manipuleras i syfte att påverka dess resultat till förmån för en eller flera inblandade parter. Det kan innebära att spelare, tränare eller domare avsiktligt påverkar resultatet genom att misslyckas med att prestera på sin högsta nivå, ta emot mutor eller genom att på annat sätt manipulera händelser under matchen.

Illegal sportsbetting är när vadslagning sker utanför lagliga ramar och reglerade marknader. Detta kan inkludera vadslagning hos olagliga bookmakers eller genom icke-registrerade online-spelplattformar. Illegal betting är ofta kopplad till matchfixning, eftersom det ger möjligheter för oärliga individer att dra nytta av manipulerade matcher genom att placera satsningar på förutsägbara resultat.

Allt som går att spela på eller betta på kan bli föremål för matchfixning eller illegal spelverksamhet.

Några exempel:

  • Förlora avsiktligt
  • Individuella Prestanda
  • Underprestera
  • Yttre parter kan försöka manipulera matchen
  • Första målet
  • Antal mål
  • Spelresultat vid halvtid/fulltid
  • Antal hörnor eller frisparkar

Sportradar är en ledande global leverantör av sportdata och använder numera AI för att upptäcka matchfixning

Sportradar är en ledande global leverantör av sportdata och digitala lösningar för media och bettingindustrin. Sportradar förser spelbolag och myndigheter med omfattande sportdata, inklusive resultat, statistik och analyser i realtid. Genom sin avancerade teknologi och expertis har Sportradar utvecklat en omfattande uppsättning verktyg och processer för att övervaka och analysera sportevenemang över hela världen.

Denna AI-drivna teknik har etablerat sig som guldstandarden för att upptäcka korruption inom sportspel och förbättrar vår förmåga att upptäcka olika former av matchfixning.

Under 2023 upptäckte Sportradar Integrity Services totalt 1 329 misstänkta matcher i 11 sporter. Dessa matcher upptäcktes i 105 länder på fem kontinenter, vilket belyser det ihållande problemet med uppgjorda matcher inom den globala idrotten. Det är dock betryggande att uppgifter visar att över 99,5% av sportevenemangen inte är påverkade av uppgjorda matcher och att ingen enskild sport uppvisar en andel misstänkta matcher som överstiger 1%.

Den kontinuerliga utvecklingen och användningen av artificiell intelligens (AI) inom UFDS spelade återigen en avgörande roll för att upptäcka misstänkt aktivitet. Under 2023 identifierades 977 misstänkta matcher av AI, vilket motsvarar en ökning med 123% från 2022; en tydlig indikator på att AI:s övergripande prestanda ständigt förbättras. Denna AI-drivna teknik håller nu på att etablera sig som guldstandarden för att upptäcka bedrägerier inom sportspel.

Betting Corruption and Match-Fixing in 2022, A review by Sportradar Integrity Services

Oroande utveckling av ökande matchfixning inom e-sport

I takt med att e-sporten fortsätter att växa i popularitet och omfattning runt om i världen, har en skugga av oro börjat kasta sig över den digitala arenan: matchfixing. Denna kriminella aktivitet, som traditionellt associeras med traditionella sporter, har smugit sig in i den virtuella världen, och dess potentiella konsekvenser är särskilt oroande med tanke på den unga åldersgruppen av både spelare och publik.

Den snabba tillväxten av e-sporten har lockat både uppmärksamhet och ekonomiska intressen från olika håll, vilket har ökat risken för oegentligheter och manipulation. Dessutom kan den relativa ungdomligheten hos många spelare göra dem mer mottagliga för påverkan och manipulation.

Bekämpning av matchfixning och illegal sportsbetting:

Att bekämpa matchfixning och illegal sportsbetting kräver en samordnad insats från idrottsorganisationer, myndigheter, polis, spelbolag och andra intressenter. Det krävs större transparens, striktare regleringar av spelmarknaden och effektiva sanktioner för att avskräcka oärliga aktörer.

Om du misstänker eller har en oro för att någonting inte är rätt kring en match, så kan du anmäla det till Riksidrottsförbundets Min Match.
Svenska E-sportförbundet är numera också medlemmar i Riksidrottsförbundet och skall som alla föreningar följa idrottsrörelsens värdegrund, fri från kriminalitet och fusk.


Läs mer: