Storlotterier i Spanien – La Primitiva och El Gordo

Spaniens storlotterier El Gordo och La primitiva är tillsammans med EuroMillions och Bonolotto några av de mest populära lotterierna i världen - spelalagligt.se

Spaniens storlotterier El Gordo och La primitiva är tillsammans med EuroMillions och Bonolotto några av de mest populära lotterierna i världen.

Spanien är känt för många saker – dess kultur, mat och festliga atmosfär är välkända runt om i världen, men också sina storlotterier. Men en av dess mest kända och älskade traditioner är utan tvekan det legendariska spanska lotteriet, El Gordo. Med en historia som sträcker sig över flera århundraden har detta lotteri blivit en ikonisk del av den spanska kulturen och har en särskild plats i många människors hjärtan.

Historia:

El Gordo, vilket bokstavligen betyder ”den tjocka”, har sitt ursprung i 1700-talets Spanien. Det infördes först under regeringen av Karl III som ett sätt att samla in pengar till staten och välgörenhet. Sedan dess har det blivit en årlig tradition och höjdpunkt för spanjorerna, särskilt under julen.

El Gordo och La Primitiva är båda statliga lotterier i Spanien. De administreras och övervakas av det spanska statliga lotteriet, som är ansvarigt för att driva och reglera olika typer av spel och lotterier i landet.

För El Gordo är det den spanska regeringen och det statliga lotteriet, Loterías y Apuestas del Estado, som är ansvariga för att organisera och genomföra dragningarna. Detta organ är en del av den spanska finansministeriet och har funnits sedan 1700-talet.

Likaså administreras La Primitiva också av Loterías y Apuestas del Estado. Det är ett av de äldsta lotterierna i Spanien och har funnits sedan 1763.

Båda dessa lotterier är välkända för sin integritet och transparens, och de håller sig strikt till regler och förordningar som fastställts av den spanska regeringen för att säkerställa att de är rättvisa och pålitliga för spelarna.

Utveckling:

Under åren har El Gordo utvecklats och förändrats för att anpassa sig till moderna tider. Idag är det ett av världens största lotterier och genererar enorma summor till vinnarna och välgörenhet. Dess popularitet sträcker sig långt bortom Spaniens gränser och attraherar spelare från hela världen. En särskild julversion av El Gordo-lotteriet som äger rum varje december är en av de mest efterlängtade händelserna under julhelgerna.

Olika storlotterier i Spanien:

Spanien erbjuder inte bara El Gordo, utan flera andra spännande storlotterier som också har sina egna unika drag och traditioner. De mest kända:

El Gordo de la Primitiva: Den spanska El Gordo-lottodragningen äger rum varje söndag klockan 21.30.
La Primitiva: Ett annat populärt lotteri i Spanien som erbjuder stora vinster och spännande dragningar. La Primitiva har dragning två gånger i veckan, på torsdagar och lördagar klockan 21.40.

Historiska stora vinster:

Här är några av de mest minnesvärda och största vinsterna i historien för El Gordo:

  • 2019: Den totala prispotten för El Gordo-juldragningen var 2,24 miljarder euro, med ett huvudpris på 400 000 euro per lott.
  • 2017: Ett rekordbelopp på 4 miljarder euro delades ut i vinster under El Gordo-juldragningen.
  • 2011: En liten stad vid namn Granen vann majoriteten av de stora priserna under El Gordo-juldragningen och förde enorm rikedom till dess invånare.

Med sådana enorma vinster och en rik historia fortsätter El Gordo att vara en av de mest spännande och älskade traditionerna i Spanien och en av de mest populära lotterierna i världen.

  • Jackpottodds för Bonolotto – 1:13 983 816 – Bäst!
  • Jackpottodds för El Gordo – 1:31 625 100
  • Jackpottodds för EuroMillions – 1:139 838 160
  • Jackpottodds för La primitiva – 1:139 838 160

Andra storlotterier från Spanien:


Läs mer: