Matchfixning är ett allvarligt hot mot sportsbetting

Matchfixning är en allvarlig form av bedrägeri där resultatet av en match eller tävling manipuleras för att gynna en viss part - spelalagligt.se

Matchfixning är en allvarlig form av bedrägeri där resultatet av en match eller tävling manipuleras för att gynna en viss part.

Matchfixning kan ha allvarliga konsekvenser för både spelare och oddsspelare och underminerar förtroendet för sporten och spelbranschen som helhet, vilket kan leda till minskad deltagande och intresse från allmänheten.

Online spelbolag har revolutionerat spelbranschen och gjort det möjligt för människor att delta i vadslagning och spel över hela världen med en enkel knapptryckning. Men den växande populariteten har också lockat till sig kriminella element som söker utnyttja systemet för sin egen vinning.

Matchfixare försöker ofta muta eller hota spelare, tränare eller domare för att säkerställa ett önskat resultat. Detta kan ske genom att erbjuda pengar, hot om våld eller utpressning. Matchfixare kan använda insiderinformation för att manipulera resultatet av en match, till exempel genom att avslöja skador på nyckelspelare eller planerade taktiska ändringar.

Matchfixare kan också manipulera resultatet av en match genom att påverka spelare eller domare för att agera på ett sätt som gynnar dem. Detta kan inkludera att misslyckas med att utföra på toppnivå, göra uppenbara misstag eller medvetet förlora poäng.

”En rapport som släpptes i våras, från det schweiziska företaget Sportradar (som övervakar spel över hela Europa), visade att Sverige är Europas tredje mest utsatta land för matchfixning. Och de säger att ingenting tyder på att det är på väg att bli bättre.”

Från artikel i SVT Sport 2020-05-17


”En viktig sak att komma ihåg är att de föreskrifter som Spelinspektionen författar, och som reglerar vad man kan spela på, enbart gäller de 70 bolag som har svensk licens. Men det finns flera 100 andra bolag som erbjuder spel på svenska matcher. Många av dessa finns i Asien, och omsätter enorma summor – och det är på dessa sajter som en stor del av de som fixar matcher spelar.”

Från artikel SVT Sport 2024-02-12

Sportradar är en ledande global leverantör av sportdata och tjänster som arbetar aktivt för att bekämpa matchfixning och kriminell verksamhet inom sporten. Företaget har etablerat sig som en viktig aktör inom säkerhetsbranschen för sportspel genom att tillhandahålla innovativa lösningar och teknologier för att övervaka och bekämpa matchfixning och manipulation av resultat.


Sporter som varit utsatta för matchfixning:

  • Fotboll: Fotboll är en av de mest drabbade sporterna när det gäller matchfixning, med rapporterade fall över hela världen, inklusive högprofilerade ligor som Serie A och La Liga.
  • Tennis: Tennis har också varit utsatt för matchfixning, med flera spelare som har avslöjats för att manipulera resultat i mindre turneringar.
  • Cricket: Matchfixning har varit ett problem inom cricket, med flera spelare och lag som har anklagats för att vara inblandade i fusk.
  • Boxning: Matchfixning har varit ett problem inom professionell boxning, där korrupta domare eller arrangörer kan påverka matchresultatet genom att ge osakliga bedömningar eller manipulera domslut.
  • Baseboll: I baseboll har flera högprofilerade skandaler inträffat genom åren.
  • Basket: Matchfixning har också förekommit inom basket, både på professionell och collegenivå, med flera fall av korrupta spelare och tränare som har manipulerat resultat för personlig vinning.

Genom att förstå hur matchfixning går till och vara medveten om de risker som är förknippade med det, kan spelare och idrottsorganisationer arbeta för att bekämpa denna form av kriminell verksamhet och upprätthålla integriteten inom sporten. Att vara vaksam och rapportera misstänkt beteende är avgörande för att förhindra att matchfixning förstör idrotten.

Riksidrottsförbundet har en tipsfunktion där du kan rapportera in misstänkt spelfusk, olaglig vadhållning eller matchfixning både inom fotboll och övriga sporter.


Läs om att betta på lotto: